​Verkiezing Schilderij van het Jaar 2015

​Verkiezing Schilderij van het Jaar 2015

Ook dit jaar vindt opnieuw de verkiezing Schilderij van het Jaar plaats. De verkiezing is een unieke landelijke schilderwedstrijd die zowel in Nederland als in België plaatsvindt en inmiddels voor de vierde keer wordt gehouden. Zowel in Nederland als in België is de wedstrijd open voor alle schilders.


Procedure

Inschrijving voor deze wedstrijd kon tot 30 september. Kandidaten konden tot maximaal vier werken indienen (dmv een foto), waarbij het hen geheel vrij stond welk onderwerp, welke techniek of wat het formaat van het schilderij is. De kunstenaars waren slechts gebonden aan één voorwaarde en dat is dat er bij het creëren van het kunstwerk gebruik is gemaakt van natte techniek. Tekeningen zijn dus uitgesloten.

Beoordeling vakjury en publieksjury
Een vakjury heeft tussen 1 oktober en 31 oktober jl. uit alle inzendingen 50 genomineerde werken gekozen en gedurende diezelfde periode heeft de eerste publieksronde plaatsgevonden, waaruit nog eens 10 werken gekozen zijn. Hierdoor zijn er voor zowel de Nederlandse editie als de Belgische editie in totaal 60 genomineerde werken.

Momenteel vindt de tweede publieksronde plaats waarbij er in Nederland en België van de 60 genomineerden uiteindelijk slechts 15 finalisten overblijven. Deze stemronde loopt vanaf 1 november tot 30 november, waarbij het publiek drie van de 15 finalisten bepalen. De overige 12 finalisten worden door de vakjury bepaald. Op 1 december 2015 worden deze 15 Nederlandse finalisten als 15 Belgische finalisten bekendgemaakt. Er kan dus nog steeds gestemd worden! Stemming is overigens niet voorbehouden aan land. Nederlanders kunnen stemmen op Belgische genomineerden en visa versa. Zie onder het artikel de links om de inzendingen te bekijken, te lezen over de kunstenaars en te stemmen.

Winnaars
Tussen 1 en 9 december wordt er van de 15 Nederlandse finalisten en 15 Belgische finalisten verwacht dat zij hun geselecteerde schilderij langs brengen in Raamsdonksveer. Hierna is het aan de vakjury om voor zowel Nederland als België aan de hand van het fysieke schilderij het winnende schilderij en de andere prijswinnaars te kiezen. De winnaar wint maar liefst € 2015! Maar alle deelnemende kunstenaars krijgen een beloning voor hun deelname. Hierover is meer te lezen op de Nederlandse en Belgische websites.

Expositie
Van zaterdag 12 maart tot en met zondag 24 april vindt er in het CODA Museum in Apeldoorn en fantastische en unieke expositie plaats. Hier zijn de werken van de 15 finalisten uit Nederland en de 15 finalisten uit België van de Schilderij van het Jaar Verkiezing 2015 te bezichtigen. In totaal dus dertig kunstwerken. Deze kunstwerken worden aangevuld met tien extra Belgische genomineerden en twintig Nederlandse genomineerden.

Verkoopexpositie Art Eindhoven
Alle deelnemers aan Schilderij van het Jaar 2015 (België en Nederland) hebben de mogelijkheid om in het voorjaar van 2016 deel te nemen aan de tweede editie van de unieke verkoopexpositie Art Eindhoven. Deze vindt plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Uiteraard komen we hier te zijner tijd uitgebreid op terug op Tribuna.

Interview
Begin volgende week publiceert Tribuna een interview met Pen Stewart, één van de deelnemende en genomineerde kunstenaars in de Belgische editie. Haar werk is te bewonderen via de volgende link:

http://www.schilderijvanhetjaar.be/schilderij/670

Pen Stewart (1977) is kunstenares en schrijfster. Ze heeft al diverse prijzen gewonnen, zowel voor haar als beeldend kunstenaar als auteur. Beide disciplines komen tot uiting in haar werk en zijn versterken elkaar. Het is niet alleen haar veelzijdigheid die haar werk interessant maakt, maar de vermenging van haar werk als beeldend kunstenaar en schrijver. Een interessant gegeven, waar een interessant interview uit voortvloeide, dat begin volgende week te lezen is op onze website.

Meer informatie, het bekijken van de genomineerden schilderijen en de mogelijkheid tot stemmen is te vinden op de volgende websites:

 

Reacties

Nog geen reactie
 Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 21 november 2017

Captcha afbeelding