Interview Richard Meijer: 'Ik heb altijd een grote interesse gehad voor het onverklaarbare.'

Interview Richard Meijer: 'Ik heb altijd een grote interesse gehad voor het onverklaarbare.'

Na een succesvol eerste boek Het Fort van Sjako, is inmiddels het tweede boek van Richard Meijer uitgekomen. In Het duistere hart van Fez is de vriendengroep van het eerste boek opgesplitst en vertrekt Mo, samen met Marko en Johnny, naar Fez, de oudste Marokkaanse koningsstad. Het wordt een verhaal vol van mysterie en magie, waarin ze het duistere geheim van Fez ontdekken. Toeval bestaat niet en de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad wordt door Meijer zeer spannend beschreven. Meijer liet in zijn eerste boek al zien over een groot talent te beschikken. Een talent waarmee hij magische feiten en fictie laat samenvloeien tot een spannend verhaal dat vanaf pagina één boeit. In Amsterdam onderneem ik met hem een spokentocht door het geschiedenisrijke centrum en verleden van onze hoofdstad, terwijl ik hem gelijktijdig interview over zijn nieuwste boek Het duistere hart van Fez.


Wat vind je zelf van je tweede boek?
Zelf heb ik het gevoel dat ik ben meegegroeid met de lezer. Wel wil ik het volgende boek wat simpeler van opzet maken. Daarmee bedoel ik niet kinderachtiger, maar minder verhaallijnen. Persoonlijk vind ik dat er geen scheidslijn moet zijn tussen volwassenen en kinderen wanneer het gaat om sprookjes. In Het duistere hart van Fez vindt er veel uitleg plaats van wat er nog gaat komen. Hierdoor waren er meer verhaallijnen in het boek. Naast het verhaal dat zich afspeelt in Marokko, krijgt de lezer al een stuk mee van Samantha die zich bezighoudt met cyber Vodou, maar ook Vincent en Jacco hebben nu een aparte verhaallijn, die straks verder wordt toegelicht. Het duistere hart van Fez begint twee weken na het einde van Het Fort van Sjako. Het volgende boek De Lao van de dood begint één dag na deel twee. Ik ben blij met dit boek, maar zelf denk ik dat het volgende beter is. Eigenlijk zelfs beter dan het allereerste boek.

Aan welk boek beleef je momenteel het meeste plezier?
Het boek over Samantha. De Lao van de dood. Dat is absoluut het leukste boek dat ik totnogtoe schreef. Het verhaal gaat over Vodou. Hiervoor ga ik ook naar Haïti voor onderzoek. Het is een leuk en interessant onderwerp, vooral omdat cybervodou/magie in opmars is.

Hoe zijn de reacties op jouw boeken?
De reacties van kinderen (10+) zijn heel enthousiast. Vooral op Hyves. Ze vinden de karakters zeer geloofwaardig. De ouders van Mo zijn helemaal geweldig. Het gekibbel bijvoorbeeld tijdens de reis naar Marokko is heel authentiek. Dit is herkenbaar. Maar ook volwassenen reageren heel positief en vaak net als kinderen. (lacht)

Je tweede boek speelt zich in Fez, Marokko af. Waarom Fez?
Magie in de Islam is een moeilijk onderwerp. Ik ben zelf in Fez geweest in 2006 en kwam erachter dat de stad eigenlijk één groot labyrint is. In de 14e eeuw was het één van de magische centra in de wereld. Historisch zie je dit al terug in de sprookjes van Duizend en Eén Nacht. In Fez ben ik op zoek gegaan naar de magische waterklok, gebouwd door een joodse Rabbi. Ik heb daar veel gehad aan de gids die mij door Fez leidde. Hij heeft mij alle verhalen van de stad verteld. Ik wilde daar expres verdwalen om het gevoel goed weer te geven in het boek. Dat betreffende stuk heb ik daar ook geschreven. Op mijn Hyves pagina hou ik ook een logboek bij van al mijn reizen. De trip naar Fez is daar ook terug te vinden.

In je derde boek speelt Vodou een grote rol. Je stipt dit onderwerp al een beetje aan in 'Het duistere hart van Fez'.
Vodou religie spreekt mij zeer aan. Ik denk er zelfs over om mij misschien wel te bekeren tot deze religie, hoewel dat moeilijk is in Nederland. Vodou heeft een (onterechte) negatieve klank. Ik heb contact gehad met Maria van Daalen, zij is een Nederlandse Vodou priesteres. De enige. Het klopt dat Vodou anders is geschreven. Voodoo is de New Orléans variant, Vodu de Afrikaanse en Vodou de Haïtiaanse.

In 'Het duistere hart van Fez' wordt de vriendengroep uit 'Het Fort van Sjako' opgesplitst. Waarom heb je gekozen om dit te doen?
Ik vond de groep te groot. De boeken worden een vijfluik en iedere keer speelt een ander lid van de vriendengroep de hoofdrol. Het Fort van Sjako was als het ware een introductie van al deze personages.

Wat was de grootste uitdaging bij het schrijven van 'Het duistere hart van Fez'?
Het is altijd een uitdaging om alle lijntjes weer bij elkaar te krijgen. Ik gebruik veel verschillende magische onderdelen en hoe deze weer bij elkaar te brengen, ja dat is soms wel eens lastig.

Hoe is de verkoop van je eerste boek gegaan?
Van Het Fort van Sjako zijn twee drukken gemaakt en in totaal zo'n 5000 exemplaren verkocht.

Je hebt de filmrechten van je eerste boek verkocht aan Eyeworks. Is er nog meer te vertellen hieromtrent?
Jazeker. De Tros zal, in samenwerking met Eyeworks, een familieserie van vijf afleveringen maken over Het Fort van Sjako. Dit is natuurlijk wel heel bijzonder en vooral erg leuk.

Gezien je interesse in magie, ben je ook verbonden aan een Magisch genootschap?
Ik ben een tijdje geïnteresseerd geweest in Stichting Caros, Zwarte Magie in Amsterdam. Dit was net na mijn Tarot studie. Stichting Caros is een Magisch Genootschap. Heel fascinerend, maar ik kwam er al snel achter dat mijn weg naar magie een individualistische weg is.

Waar denk je dat je interesse voor magie vandaan komt?
Mijn moeder zegt dat het komt van de Pinkeltjesboeken die ik vroeger als kind altijd las ;-). Ik heb altijd een grote interesse gehad voor het onverklaarbare en dan met name magie. In mijn boeken kan ik hier nu iets mee doen. Je las dus Pinkeltje van Dick Laan. Wat voor boeken las je nog meer als kind? Ik las veel verschillende dingen. Onder andere: Jack Vance, Sprookjes & Sagen en Pippi Langkous.

Wanneer ben je eigenlijk begonnen met schrijven?
Op mijn zesde schreef ik mijn eerste boekje. Het ging over twee duikers die goud vonden in zee. Ik had hier ook zelf tekeningen bij gemaakt. Mijn vader, die mijn grootste fan is, heeft het toen verkocht aan een collega voor 0,25 cent.

Je schrijft een vijfluik. Wat ga je daarna doen?
Ik denk erover na om een boek te schrijven over Hollanders en folklore. Ik heb geen interesse om in een ander genre te schrijven. Sprookjes zijn nu eenmaal mijn ding, maar ik wil ze wel voor alle leeftijden schrijven.

 

Reacties

Nog geen reactie
 Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 11 december 2017

Captcha afbeelding